Pečené kura na spôsob bažanta (a la bažant) fotorecept
Pečené kura na spôsob bažanta (a la bažant) fotorecept
Foto: pusta
porcie
príprava
na 180/210 °C
Suroviny:
1500-1700 g domáce | |
50 g | |
podľa chuti | |
6 guličiek | |
3 guličky | |
3 guličky | |
2 ks | |
1 ks | |
150 ml, - Rizling vlašský | |
2 ks stredne veľká | |
2-3 PL | |
podľa potreby horúca |
Postup:
- 1
Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolčeky a dala som ju na 15 minút do mrazničky, so zmrznutou sa dobre špikuje mäsko.
- 2
Kura som vypitvala, umyla a naporcovala. Droby s chrbátom som odložila do mrazničky na polievku. Dnes som varila len pre dvoch, použila som stehná a zvyšok som tiež dala do mrazničky. Rozpis surovín som uviedla na celé kura.
- 3
Ostrým úzkym nožom som spravila do stehien otvory, do ktorých som zatlačila hranolčeky údenej slaniny. Obe stehná som prešpikovala na husto údenou slaninkou.
- 4
Našpikované stehná som riadne posolila z každej strany
- 5
a preliala som ich olejom, aby nevyschli, lebo som ich odložila na 4 hodiny ešte do chladničky. Je lepšie toto všetko spraviť 24 - 48 hodín pred samotným varením. Kým sa kura odležalo, venovala som sa príprave kapusty - recept pridávam zvlášť.
- 6
Očistila som cibuľu.
- 7
Prichystala som potrebné koreniny - celé čierne korenie, celé nové korenie, klinčeky, borievky a bobkový list.
- 8
Odležané kura som obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny.
- 9
Pridala som všetky koreniny a zvyšok nespotrebovanej slaniny. Olej som už nedávala, lebo kuriatko nebolo síce veľké, ale dosť mastné a pekne žltučké podobne ako bažant. Bolo krmené obilným zrnom a kukuricou - od nej tá pekná žltá farba. Podliala som ho trochou vody, prikryla alobalom a dala piecť...
- 10
...do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 1 hodinu. V polovici pečenia som odstránila alobal, podliala som vínom a podľa potreby podlievala vždy len malým množstvom horúcej vody za častého prelievania vypečenou šťavou. Na záver som zvýšila teplotu na 210 stupňov/15 minút a dopekala som, kým nevznikla pekná zlato-červená chrumkavá kožička.
- 11
Mala som domácu nadýchanú knedľu /recept mám na vareche/ a to rozhodlo o prílohe, ktorou bola biela hlávková kapusta na víne s karamelom. Knedľu som poliala trochou výpeku a upečenou cibuľou. Niekedy robím toto kuriatko s červeným vínom a podávam s dusenou ryžou. Mäsko je mäkkučké, šťavnaté, s jemnou chuťou slaniny, použitých korenín a vína.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/pecene-kura-na-sposob-bazanta-fotorecept/23632-recept.html