BRAZÍLSKY RYBÍ HRNIEC
26. 12. 2022
BRAZÍLSKY RYBÍ HRNIEC
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g bielej ryby (napríklad treska alebo halibut)
- pol lyžičky soli
- kôra a šťava z jednej limetky
Na omáčku:
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- pol lyžičky soli
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- pol čili papričky
- 1 lyžica paradajkovej pasty
- 2 lyžičky mletej papriky
- pol lyžičky mletej rímskej rasce
- 1 šálka rybieho alebo zeleninového vývaru
- 160 ml kokosového mlieka
- 1 a pol šálky nakrájaných paradajok
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- limetka na dochutenie
- hrsť koriandra
POSTUP:
- Rybu očistite a osušte. Nakrájajte na menšie kúsky, vložte do misy, osoľte, pridajte limetkovú kôru a šťavu a jemne premiešajte.
- Do väčšej hlbšej panvice dajte olivový olej a zohrejte. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a soľ a 2-3 minúty restujte. Teplotu znížte na stredný plameň, pridajte mrkvu a červenú papriku nakrájanú na malé kúsky, pretlačený cesnak a nasekanú čili papričku. Všetko spolu premiešajte a restujte 4-5 minút. Pridajte paradajkovú pastu, mletú papriku, rascu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Panvicu zakryte a na strednom plameni varte 5 minút, aby mrkva zmäkla.
- Vlejte kokosové mlieko, vsypte nakrájané paradajky, ochutnajte, prípadne dosoľte podľa chuti a ešte 2-3 minúty prehrejte.
- Do horúcej zmesi vložte nakrájanú rybu a povarte 4-6 minút, kým ryba nebude hotová. Odstavte, dochuťte limetkovou šťavou, posypte nasekaným koriandrom a podávajte s ryžou alebo listovým šalátom.
Zdroj: https://dobrejedlo.pluska.sk/recepty/fantasticky-vyvar-vhodny-aj-tychto-jedal/5