Medvedí cesnak - účinky a použitie
Medvedí cesnak - účinky a použitie
Kto by nepoznal tento poklad jari? Každoročne na jar stretávam v lese blúdiacich ľudí, ktorí hľadajú cesnakový životobudič ako vzácny poklad. Pravdou je, že ak ste našli oblasť, v ktorej cesnak medvedí rastie, tak máte v rukách skutočný detoxikačný zázrak! Viete, prečo by sa na jar mal stať súčasťou vášho jedálnička?
Ľudový názov: Medvedí lenek
Motto: Jarná pochúťka nielen pre medvede.
Popis:
Cesnak medvedí nájdete v listnatých vlhkých lesoch, kde tvorí rozsiahle kobercové porasty a jeho silná opojná vôňa vás už z diaľky privedie na správne miesto. Zberáme ho skoro na jar, v niektorých oblastiach už začiatkom marca. Má prenikavú cesnakovú vôňu aj chuť, v porovnaní s klasickým cesnakom kuchynským je jeho trávenie oveľa jednoduchšie a nezaťažuje žalúdok. Známa je nielen jeho výrazná vôňa a nezameniteľná chuť, ale aj liečivé účinky.
Zaujímavosť: Viete prečo medvedí? Po zimnom spánku patrí medzi prvé jedlá medveďov. :)
Účinné látky: alicín, flavonoidy, sliz, vitamíny skupiny B, C.
Účinky: má silné detoxikačné účinky, prečisťuje črevá, znižuje vysoký krvný tlak, podporuje trávenie a vyprázdňovanie, prečisťuje cievy a znižuje hladinu cholesterolu, je účinné antiparazitikum, má výborné antibakteriálne účinky.
Obdobie zberu:
Listy: marec - apríl
Listy zberáme skoro na jar, vyberáme mladé, čerstvé, nenapadnuté listy, ktoré pred prípravou dobre umyjeme. Sušené listy nemajú takmer žiadne liečivé účinky, preto zberáme iba množstvo, ktoré vieme okamžite spracovať.
Čo môžeme pripraviť/ako bylinku použiť:
V kuchyni: Čerstvé listy majú široké využitie v kuchyni – ako súčasť zelených šalátov, polievok, môžeme ich pridávať do slaných pečených koláčov a knedlí, pri príprave kváskového pečiva, pesta a omáčok.
Domáca lekárnička:
Tinktúra: Zvnútra pri liečbe vysokého krvného tlaku, na prečistenie krvi a ciev, v boji proti zvýšenému cholesterolu, rozťahuje cievy. Užívať treba 1 PL 1x denne.
Víno: Dezinfikuje tráviacu sústavu a zlepšuje trávenie po ťažkom jedle.
Kaša: Pomliaždené alebo zomleté listy sa môžu použiť zvonku na dezinfekciu pokožky, pri doliečovaní rán a pod.
Recepty s medvedím cesnakom:
Na cesnaku medveďom milujem to, že má široké využitie v domácej lekárničke ako bylinka, a v kuchyni zasa ako zelenina. Recepty z cesnaku medvedieho by si zaslúžili celú jednu knihu. Vybrala som pre vás moje obľúbené. (Pozrite recepty-fajnotky z medvedieho cesnaku
VÍNO Z MEDVEDIEHO CESNAKU:
Je to vynikajúci prostriedok na uvoľnenie hlienov z pľúc a pri tzv. mokrom kašli. Túto domácu medicínu si určite obľúbi aj mužská časť rodiny. :) Nakrájané listy cesnaku medvedieho (množstvo, aké sa vojde do šálky s objemom 2 dl) vložte do hrnca s 3 dl bieleho vína, priveďte do varu a varte asi 10 minút. Po odstavení a vychladnutí nápoj preceďte a kým je vlažný, pridajte do neho podľa chuti med. Užívajte počas dňa po lyžičkách (3x denne 1 PL).
Zaujímavosť: Cesnak medvedí je jediná bylinka, ktorú neodporúčam sušiť. Sušením totiž stráca množstvo svojho liečivého potenciálu, rovnako tak neodporúčam kupovanie sušeného cesnaku medvedieho, sú to zbytočne vyhodené peniaze za drahú vlákninu. Ak si ho chcete uchovať čo najdlhšie, najvhodnejšia je príprava tinktúry alebo pesta, ktoré môžete využiť celoročne.
Môj tip: Cesnak medvedí pred použitím umyte, predsa len ho zbierame v lese, kde naň mohlo vykonať potrebu akékoľvek zvieratko. Ak si chcete dopestovať tento cesnak vo vlastnej záhrade, cibuľky dostanete kúpiť v záhradkárstve alebo si môžete odobrať zopár cibuliek z lesa (buďte prosím ohľaduplní k prírode). Doma potom musíte vytvoriť podmienky pripomínajúce les – vysaďte teda cibuľky pod stromy, na tienisté a vlhké miesto. Budú sa vám výborne rozrastať, hoci si myslím, že jeho zber v spojení s prechádzkou v lese je na nezaplatenie. :)
Skladovanie medvedieho cesnaku: Cesnak medvedí je nenáročný na mrazenie. Aby sa vám listy v mrazničke nezničili, nevkladajte ich do mikroténového vrecka, ale radšej jednotlivé listy starostlivo uložte do plytkej nádoby. Môžete si potom cesnak dopriať kedykoľvek počas roka, rozmrazený je za pár minút a chutí ako čerstvý.
Ak nechcete cesnak medvedí mraziť ani inak skladovať, ale použiť ho čerstvý, odtrhnite ho s dlhšími stopkami, vložte ho do pohára s vodou a odložte do chladničky – budete ho mať ako čerstvý približne 7 dní.
Tip va-pe: Medvedí cesnak môžete s troškou vody rozsekať v mixéri a dať do pohára a tak do mrazničky,prípadne do kockovača a kocku dať potom len do varenia.
Zdroj: https://www.babickinebylinky.sk/bylinky-2/medvedi-cesnak-ucinky-a-pouzitie/