Domáce zavináče
Domáce zavináče
Suroviny:
asi 2-3 kg, (kapor) | |
1 väčšia | |
0,5 kg | |
1 | |
3 guličky |
Postup:
- 1
Rybu vykostíme tak, že ju rozrežeme pozdlžne na polovicu a z každej polovice vyrežeme rebrá a chrbticu.Vzniknú nám dve filety , z ktorých odrežeme kožu. Vzniknuté filety si narežeme na plocho , asi na polcentimetrovú hrúbku .Drobných kostičiek sa nemusíte báť,lebo v náleve zmäknú tak,že si ich ani nevšimnete. Filetky nasolíme takým spôsobom,že si soľ nasypeme na tanier a filetky položíme na soľ z oboch strán, ako keď múčime rezne v múke (trojobal).Soľ sa nalepí sama na rybu.Tieto nasolené rybacie kúsky uložíme do nejakej misky a necháme 12 hodín odpočívať.Potom do misky napostíme vlažnú vodu a rybacie plátky v nej umyjeme od soli.
- 2
Ocot prevaríme s vodou v pomere 1 k jednej aj s novým korením. Rybu preložíme do nádoby a zalejeme vychladnutým nálevom. Odložíme na jeden týždeň do chladničky.
- 3
Kapustu a cibuľu nakrájame na tenké pásiky.Čím tenšie tým lepšie. Mrkvu natrúhame na jemné rezančeky.Trošku osolíme a premasírujeme spolu v mise.Rybu vyberieme z chladničky aj z misky kde sa marinovali.Nálev odložíme.Jednotlivé filetky skrúcame a plníme kapustovou zmesou.Naplnené ukladáme do fliaš a zalejeme nálevom,v ktorom sa marinovali ryby.Tieto potom uzatvoríme a odložíme na ďalších 10 dní do chladu.Potom sú zavináče hotové,vhodné na konzumáciu. Neviem,neskúšal som to sterilizovať,lebo minimálne jeden ďalši týždeň nám zavináče vydržia v chladničke.Dlhšie mi nikdy neostali ,niečo rozdávam a ostatok sa zje. Keď mám chuť na majonézové len si k nim na tanier pridám majonézu podľa chuti. Prajem dobrú chuť.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/domace-zavinace/12174-recept.html