Kyslé ryby z kapra
Kyslé ryby z kapra
Suroviny:
10 kg (alebo inej ryby) | |
5 kg | |
9 kopcových pl | |
5 l | |
600 g | |
400 g | |
3 l | |
7 l | |
10 ks |
Postup:
- 1
Kapra zbavíme šupín. Filetovaním odstránime chrbtovú kosť s rebrami. Na 7 až 10 dní podľa hrúbky filetov naložíme do nálevu č.1. Nálev č.1.: 3 l octu, 3 l studenej vody, 9 polievkových kopcových lyžíc soli.
- 2
Po 7 až 10 dňoch filety vyberieme, svalové kosti sú už úplne rozpustené, filety zbavíme kože, ide to ľahko. Uvaríme nálev č.2.: 4x100 g sáčky zelka, 2 l octu, 600 g cukru 7 l vody
- 3
Vrstvujeme do pripravenej nádoby, najlepší je súdok na kyslú kapustu. Najprv cibuľu feferónku a potom rybu, tak pokračujeme kým nenaložíme všetkú rybu. Posledná vrstva musí byť cibuľa.Potom všetko zalejeme nálevom č.2. Na súdok dáme veko a do žľabu nalejeme vodu. Súdok uložíme do pivnice, alebo komory. O 2 týždne môžeme jesť, už to bude ako tak uležané, ale čím dlhšie to bude v súdku, tým to bude chutnejšie. Takto pripravenú rybu môžete skladovať kľudne aj celý rok.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/kysle-ryby-z-kapra/56924-recept.html