Holandská omáčka
Holandská omáčka

Foto: nocka
....treba to len skúsiť.....
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks | |
2 - 3 lyžice (alebo biele víno) | |
120 g |
Postup:
- 1
Do misky si pripravíme 2 žĺtky, pridáme vlažný vývar alebo biele víno, korenie a trochu soli. Do nádoby si dáme variť vodu. Keď sa z nej začne pariť, na nádobu položíme misku so žĺtkami, ktorá sa priamo nedotýka vody a šľaháme metličkou, pokiaľ nám žĺtky nezačnú hustnúť. Voda sa nemusí variť, preto si občas vypneme platničku, alebo odtiahneme hrniec nabok. Stále šľaháme.
- 2
Skôr ako ideme šľahať žĺtky, do hrnčeka si dáme stápať maslo. Stačí na nižší stupeň, alebo len na kraj sporáka. Keď sa stopí, zoberieme z vrchu penu, potom maslo premiešame a odložíme. Necháme ho v pokoji postáť, aby voda klesla na dno.
- 3
Keď máme žĺtky vyšľahané, maslo si z hrnčeka opatrne zlejeme. Zlejeme si len žltú časť, bielu vodu necháme v hrnčeku. Túto zliatu tukovú časť pomaly prilievame do vyšľahaných žĺtkov a miešame metličkou. Ak je omáčka veľmi hustá zriedime ju vývarom alebo vínom, dosolíme a ochutíme citrónovou šťavou.
Zdroj:
https://varecha.pravda.sk/recepty/holandska-omacka/67951-recept.html