Šípková omáčkas jelením karé
Jelenie karé na šípkovej omáčke
šéfkuchár hotela Boboty*** v Terchovej – Vrátnej doline, 18. októbra 2017
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
Suroviny:
800 g (karé) | |
100 g | |
Šípková omáčka: | |
200 g (sušené alebo čerstvé) | |
1 ks | |
1 ks | |
1 ks | |
300 g | |
50 g | |
100 ml | |
Postup:
- 1
Jelenie karé prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, vákuovo zabalíme a dáme variť technológiou sous vide na 25 hodín pri 72 °C. Uvarené mäso vyberieme, natrieme ho zmesou oleja, cesnaku, rozmarínu a dáme krátko zapiecť.
- 2
Šípková omáčka: Na maslo dáme speniť šalotku, pridáme koreňovú zeleninu, opražíme, pridáme cukor a skaramelizujeme, podlejeme vývarom a pridáme šípky, ktoré varíme asi hodinu, potom všetko premixujeme a prepasírujeme.
- 3
Z masla a múky spravíme svetlú zápražku, vmiešame šípkový pretlak, pridáme červené víno, pár klinčekov, štipku škorice a trocha pomarančovej šťavy. Za stáleho miešania pomaly varíme do požadovanej hustoty. Dochutíme soľou a korením, môžeme aj dosladiť.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/jelenie-kare-na-sipkovej-omacke/68921-recept.html