Jelení guláš s brusnicami podávaný s knedľou
18. 12. 2022
Ingrediencie:
Pre 4 osoby:
- 1 kg jelenieho mäsa (stehno, krkovička, pliecko)
- 2 lyžice oleja
- 60 g údenej slaniny
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 lyžica brusnicového džemu alebo sušených brusníc
- 200 ml červeného suchého vína
- Cca 500 ml hovädzieho vývaru alebo podľa potreby
- Korenie: borievky, nové a čierne korenie, soľ, bobkový list, mletá červená paprika, mletá rasca a rozmarín
Jelení guláš pomaly varený s koreňovou zeleninou, brusnicami a červeným vínom je jesenná klasika. Guláš z kvalitnej slovenskej diviny, dobre ochutený borievkami, bobkovým listom a korením bude nezabudnuteľným gurmánskym rodinným zážitkom.
Jelení guláš s brusnicami podávaný s knedľou je proste klasika
- Na oleji opečieme slaninu nakrájanú na kocky.
- Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do sklovita.
- Potom pridáme koreňovú zeleninu a restujeme, až je zelenina opečená do zlata.
- Pridáme pretlačený cesnak, rozmarín, nové a čierne korenie, borievky a bobkový list.
- Do zeleninového základu pridáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané jelenie mäso, a dobre premiešame.
- Mäso necháme zatiahnuť, osolíme, ochutíme ešte brusnicami, rascou a mletou paprikou.
- Podlejeme vínom, počkáme pár minút, kým sa odparí alkohol a podlejeme vývarom len tak, aby bolo mäso takmer zakryté.
- Prikryté dusíme na slabom plameni do mäkka, približne 2-3 hodiny. Občas premiešame.
- Guláš podávame s parenou knedľou, s rezom citróna a lyžičkou brusnicovej marmelády.
Zdroj: https://www.receptykulinarium.sk/jeleni-gulas-s-brusnicami-a-knedlou/