Jelenie stehno na červenom víne s čučoriedkovým lekvárom a s dubákmi fotorecept
Jelenie stehno na červenom víne s čučoriedkovým lekvárom a s dubákmi fotorecept

Foto: pusta
Mali sme chuť na divinu, pripravila som jelenie stehno na červenom víne. Spravila som cibuľový základ s údenou slaninkou, na tomto základe som opiekla mäsko pokrájané na kocky, ked s zatiahlo, poprášila som ho múkou, aby sa utvorila na povrchu kôrčička, pridala som cesnak,borievky čerstvo mleté čierne korenie, nastrúhanú pomarančovú kôru, podliala domácim vývarom a červeným vínom, po hodine prišli na rad dubáky a ked mäsko zmäklo, vmiešala som čučoriedkový lekvár a voňavé jedlo bolo na stole.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny:
600 g | |
3 PL | |
100 g | |
1 veľká hrsť | |
3 ks | |
5 strúčikov | |
z 1 ks veľkého pomaranča | |
z 3 vetvičiek lístky (sušený) | |
10 guľôčok | |
podľa chuti | |
podľa chuti | |
500 ml | |
300 ml | |
3 PL | |
2 PL |
Postup:
- 1
Jelenie stehno som odblanila, umyla, osušila papierovou utierkou a...
- 2
...pokrájala som ho na kocky o veľkosti asi 5x5 cm.
- 3
Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.
- 4
Nastrúhala som kôru z veľkého pomaranča, len oranžovú časť, bielu nie, lebo je horká.
- 5
Natrhala som lístky tymiánu z 3 vetvičiek.
- 6
Na horúcej bravčovej masti som začala restovať cibuľu, - asi 10 minút,...
- 7
...podliala som ju malým množstvom horúcej vody, vydusila som až na tuk a tento postup som opakovala 3x, čím som si pripravila perkeltový základ, pri tomto postupe cibuľa zmäkne a rozpadne sa, čím sa pokrm zahustí a dodá jedlu na chuti.
- 8
Pridala som k cibuli domácu údenú slaninku, pokrájanú na prúžky a restovala spolu ešte asi 5 minút, čím vznikol základ.
- 9
Do cibuľovo-slaninového základu som dala kocky jelenieho stehna a na prudkom plameni som opekala, kým sa mäsko zatiahlo asi 10 minút,...
- 10
..posypala som ho múkou a za stáleho miešania som ho opekala, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrčička - asi 7 minút, mäsko týmto spôsobom zostane vo vnútri pekne šťavnaté, nebude vysušené, suché a ako vecheť. Krásne sa ochutí cibuľou a údenou slaninkou.
- 11
Pridala som prelisovaný cesnak,...
- 12
..tymián,...
- 13
...polovicu nastrúhanej pomarančovej kôry,...
- 14
...borievky, krátko som orestovala všetko spolu, kým sa nerozvoňal cesnak - asi 2 minúty,...
- 15
... pridala som aj kožu z údenej slaniny, dodá na chuti, podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom, červeným vínom asi 2 cm nad povrch mäsa a dusila som prikryté pod pokrievkou 1 a 1/2 hodiny na minimálnom plameni za občasného podlievania vínom a vývarom podľa potreby, keby sa vám vývar minul, podlievajte vždy len horúcou vodou, aby sa neprerušil var, nepoužívajte v žiadnom prípade bujón z kocky, aby ste nepokazili prirodzenú chuť.
- 16
Po tejto dobe som pridala namočené dubáky aj s vodou, znovu som celé priviedla do varu, plameň som stlmila na stredný stupeň a prikryté som dusila pod pokrievkou do mäkka - ešte asi 1/2 hodinu.
- 17
Tesne pred koncom som pridala kryštáový cukor, čerstvo mleté čierne korenie, ochutnala som a až teraz som jemne dosolila, lebo vývar a slanina sú slané dosť a soľ pridaná na začiatku by mäśko vysušila.
- 18
Vmiešala som čučoriedkový lekvár a pridala som druhú polovicu nastrúhanej pomarančovej kôry,ktorá jedlo krásne sviežo prevonia a jemne dochutí,...
- 19
...nechala som spolu ešte asi 7 minút prevrieť a bolo hotovo.
- 20
Podávala som horúce so zemiakmi, pečenými na husacej masti. Mäsíčko z jelenieho stehna je mäkučké ako masielko, vnútri šťavnaté, na povrch s kôrčičkou na povrchu, výborne ochutené cibuľou, slaninou, cesnaku, použitými koreninami, šťavička je hustá, má jej byť menej, asi ako pri guláši, s ľahko pikantnou slano - sladko - kyslou príjemnou chuťou čučoriedkového lekváru a pomarančovej kôry, prevoňaná dubákmi a vínom a je harmonicky vyvážená .
- 21
Takto pripravené jelenie stehno je síce finančne i časovo náročné, trochu pracné, ale výsledkom je lahodná delikatessa, za ktorú som bola veľmi pochválená. :-))))) Vrelo odporúčam vyskúšať - prajem dobrú chuť a gurmánsky zážitok!!!
Zdroj:
https://varecha.pravda.sk/recepty/jelenie-stehno-na-cervenom-vine-s-cucoriedkov/45424-recept.html