Pečený daniel vo vínovo brusnicovej marináde hubovou omáčkou
Pečený daniel vo vínovo brusnicovej marináde hubovou omáčkou
Mäso z daniela je ozajstná pochúťka. Preto si zaslúži, aby sa s ním zaobchádzalo dobre. A to v našom prípade znamená recept kde dostane mäso wellness-kúru v podobe bohatej korenistej marinády na 24 hodín, a kde ho po upečení bude sprevádzať aj krásna hubová omáčka. Nešetrite časom a vyskúšajte náš recept na “pána Daniela”. A nezabudnite na pohárik dobrého červeného
- 1,5 kg stehno z daniela
- grilovacie korenie, korenie Divina
- citrónová kôra z 2 citrónov
- borievky
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 5 - 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica paradajkovej pyré
- soľ
- čierne korenie
- 5 dcl červeného vína
- brusnice
- 125 g masla
- zemiaky
- šampiňóny, resp. zmes lesných húb
- smotana na varenie (V prípade že máte intoleranciu na mliečne smotanu môžete vynechať)
- petržlenová vňať
- korenie "Americké zemiaky"
- Nasekáme 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku na veľmi drobné kúsky. Cibuľu a cesnak orestujeme na olivovom oleji do zlatista. Potom pridáme 1kl paradajkovej pyré, osolíme a okoreníme. Pridáme 1 balenie sušených brusníc, troška restujeme a podlejeme 3 dcl červeným vínom. Postupne potom pridáme borievky, korenie divina podľa chuti a kôru 1 citróna. Marinádu necháme vychladnúť. Mäso troška narežeme na 5 miestach a do otvorov vložíme strúčiky cesnaku a borievky. Stehno z daniela dôkladne natrieme marinádou.
- Marinované mäso dáme do chladničky na 24 hod.
- Mäso vyberieme z chladničky hodinu pred pečením a podlejeme 2 dcl červeného vína. Pokryjeme alobalom a dáme na 1 hod. do 200°C rúry. Po hodine pečenia alobal odstránime a mäso narežeme na plátky a natrieme so šťavou v ktorej sa pečie. Pečieme ďalej max. ešte 1 hodinu.
- Kým mäso pečieme umyjeme 7 – 8 zemiakov a rozkrájame ich na polky, resp. na štvrte. Pripravíme ich do pekáča tak, že ich popkvapkáme olivovým olejom, a posypeme korením "Americké zemiaky". Na opekanie potrebjeme asi 40 min. 10 min. pred koncom opekania pekáč vyberieme z rúry a na každý kus zemiakov položíme plátky masla. Zemiaky vložíme späť do rúry na 10. min.
- Kým mäso a zemiaky sa pečú, pripravíme hubovú omáčku. Nasekáme 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku na veľmi drobné kúsky. Cibuľu a cesnak orestujeme na masle do zlatista. Pridáme 1 balenie čerstvých šampiónov (ktoré nakrájame na malé kúsky), resp. 1 pohár zmesu lesných húb vo vlastnej šťave. Troška restujeme, osolíme a okoreníme. Podlejeme s 2 dcl vývarom a po 2 min. pridáme smotanu na varenie (V prípade že máte intoleranciu na mliečne smotanu môžete vynechať). Pred tým, ako je omáčka hotová pridáme kus masla a pretlžlenovú vňať.
- Servírujeme na tanier so zemiakmi a pridáme hubovú omáčku. Podávame kvalitným suchým červeným vínom, min. 13%.
Zdroj: https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/z-nasich-krajov/peceny-daniel-vo-vinovo-brusnicovej-marinade-hubovou-omackou/