Srnčí guláš z diviny
Srnčí guláš z diviny
Ak ste ešte neskúsili lahodné srnčie mäso, naozaj odporúčame. Srnec je na Slovensku veľmi rozšírený, takže by nemal byť problém zohnať toto mäso. Vzhľadovo je červenohnedé, krehké a možno jedno z najlepších. Musí byť však správne odležané.
Nasledujúce suroviny vám vyjdú na cca 4 až 6 porcií, varenie vám vrátane prípravy zaberie asi dve hodinky.
SUROVINY:
- 500 g srnčieho mäsa
- 70 g údenej slaniny
- 1 väčšia cibuľa
- koreňová zelenina, 1 väčšia mrkva, 1 petržlen
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička soli
- 4 guľôčky borievky
- menšia vetvička rozmarínu
- ½ lyžičky nového mletého korenia
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice brusnicového kompótu
POSTUP:
1. Nakrájajte slaninu na malé kocky a pekne ju orestujte na masti (nie oleji, masť je vhodnejšia). Potom pridajte na drobno nasekanú cibuľu.
2. Na malé kocky si nakrájajte koreňovú zeleninu, čiže mrkvu a petržlen. Pridajte do hrnca a chvíľu restujte. Následne vložte borievku, rozmarín, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list a rozpučený (alebo na drobno nakrájaný) cesnak.
3. Srnčie mäso si nakrájajte na väčšie kocky a vložte ich do tohto základu, ktorý už pekne rozvoniava. Mäso miešajte, aby sa zo všetkých strán zatiahlo. Potom ho osoľte, nie však veľa, lebo prilejete ešte vývar, ktorý je osolený. Následne pridajte 1 lyžičku papriky a 2 lyžice brusnicového kompótu
4. Celú zmes varte, podlejte hovädzím vývarom, zakryte a pomaly duste, kým mäso nezmäkne. Občas premiešajte.
Mäkké mäso vyberte na tanier. Cez sitko si do hrnca preceďte omáčku a odstráňte guľôčky borievky, bobkového listu a tiež rozmarínové lístky. Omáčku rozmixujte spolu s kúskami mrkvy a petržlenu do hladka. Na záver vráťte mäso do hrnca a môžete podávať – s knedľou a brusnicami.
Zdroj: https://lepsiden.sk/gulas-z-diviny-srncie-maso-knedla-recept/