HUSACIE STEHNÁ S FAZUĽOVOU OMÁČKOU
18. 11. 2022
HUSACIE STEHNÁ S FAZUĽOVOU OMÁČKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT + NAMÁČANIE FAZULE, VARENIE 120 MINÚT
Potrebujete:
Na omáčku:
- 200 g sušenej veľkej bielej maslovej fazule
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stonky tymianu
- 1 bobkový list
- soľ, mleté biele korenie
Na stehná:
- 4 husacie stehná
- 4 lyžice husacieho tuku + ďalší na opekanie
- 4 šalotky alebo 2 cibule
- pol lyžičky drvenej rasce
- 3 strúčiky cesnaku
- 500-700 ml vývaru
- ocot
- pol lyžičky údenej červenej papriky
- pol lyžičky lístkov čerstvého tymianu
- soľ
Na medovú zeleninu:
- 3-4 hrste nakrájanej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, karfiol, uvarená cvikla)
- 2 lyžice masla
- med
- 2-4 lyžice vývaru alebo vody
- soľ
POSTUP:
- Fazuľu namočte do studenej osolenej vody na 24 až 36 hodín. Sceďte ju, dajte variť do osolenej vody spolu s rozkrojenou cibuľou, cesnakom a so stonkami tymianu a s bobkovým listom. Takmer uvarenú ju sceďte a bylinky, cesnak i cibuľu odstráňte.
- Očistené husacie stehná osoľte, okoreňte a opečte z oboch strán na tuku. Vyberte ich, vo výpeku osmažte šalotky alebo cibuľu spolu s drvenou rascou. Pridajte prelisovaný cesnak a všetko spolu minútu osmažte.
- Stehná vráťte do hrnca, podlejte ich vývarom, priveďte do varu, prikryte a pozvoľna duste na sporáku alebo v rúre vyhriatej na 160 °C zruba 45 minút.
- Do hrnca vložte takmer mäkkú predvarenú fazuľu, prípadne prilejte ešte vývar a duste asi 30 minút. Vyberte z rúry alebo odstavte z plameňa a nechajte mierne vychladnúť. Mäso vyberte, časť výpeku spolu s časťou fazule pomixujte do krémova a vráťte do hrnca. Dochuťte soľou, korením a octom.
- Stehná pred podávaním opečte na nepriľnavej panvici na pár lyžiciach tuku. Vyberte ich a na tuku krátko osmažte údenú papriku a lístky čerstvého tymianu.
- Pripravte medovú zeleninu: Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, postupne podľa tvrdosti uvarte v osolenej vriacej vode (začnite mrkvou, pridajte karfiol, kaleráb a zeler). Sceďte ju, zohrejte na masle, dochuťte medom, soľou a podlejte pár lyžicami vývaru alebo vody, aby sa zelenina zaleskla a med roztopil.
- Stehno podávajte s fazuľovou omáčkou, preliate tukom s údenou paprikou a medovou zeleninou.
Zdroj: https://dobrejedlo.pluska.sk/tipy/dnes-bude-obed-stehienko-to-bude-hodovanie-pridajte/2