Hovädzie mäso dusené na víne
Hovädzie mäso dusené na víne
Chutný recept na obed s hovädzím mäsom, duseným na červenom víne. Ostal vám po víkende v chladničke zvyšok vína? V tom prípade určite neváhajte a pripravte si toto výborné hovädzie mäso dusené na víne.
Skúšali ste niekedy recepty s vínom? Víno dodá jedlu a najmä mäsu výbornú chuť. Trochu vína neuškodí ani v diéte, recept však nie je vhodný pre malé deti, keďže aj po varení v jedle ostane trochu alkoholu (po pol hodine cca 40 %, po hodine cca 25 %). Toto hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína obsahuje osemkrát toľko bielkovín ako sacharidov, čo z neho robí výborné jedlo pre športovcov či pri diétach a chudnutí.
Mäsko odporúčam doplniť jednou z príloh, napríklad ryžou, kuskusom, pohánkou či celozrnnými cestovinami alebo sladkými zemiakmi. Nutričné hodnoty sa zmenia podľa vami zvolenej prílohy, jedlo však v každom prípade ostane výživné a ľahko stráviteľné.
Fit recepty naozaj neznamenajú len kuracie prsia na prírodno a ryžu. Dopriať si môžete aj hovädzie na víne a stále jesť fit a zdravo. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a presvedčte sa sami, že zdravý životný štýl skutočne nejde na úkor všetkým dobrotám. Jedlo môže byť rovnako chutné a zároveň zdravé ak viete, ako na to :)
Ingrediencie
- 750 g hovädzieho mäsa
- 200 ml červeného vína
- 140 g paradajkového pretlaku
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL kokosového oleja
- 1 PL sladká mletá paprika
- 1 ČL mleté čierne korenie
- 1 ČL morská soľ
- voda (podľa potreby)
- voliteľné prílohy:
- celozrnné cestoviny
- quinoa
- kuskus, bulgur, pohánka, ryža
- zemiaky/batáty
- mozzarella
Postup:
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
- Pridáme na malé kocky nakrájané hovädzie mäso a miešame, kým sa na ňom neuzavrú póry.
- Následne mäso okoreníme, pridáme paradajkový pretlak a nakoniec červené víno.
- Zmes dobre premiešame, hrniec zakryjeme a mäso dusíme aspoň 45 minút na slabom plameni do mäkka.
- Občas ho však skontrolujeme, premiešame a ak treba, prilejeme trocha vody.
- Keď je mäso mäkké a začína sa trhať (cca 45-70 minút, záleží od mäsa a veľkosti kúskov), môžeme ho ešte dokoreniť a dosoliť podľa chuti a podávať spolu so zvolenou oblohou.
Zdroj: https://www.fitrecepty.sk/recept/hovadzie-maso-dusene-na-vine