Krémové hubové risotto
Krémové hubové risotto
Foto: cookeatlove
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
1 PL | |
1 ks | |
2-3 strúčiky | |
1 hrnček | |
100 ml kvalitné | |
cca 500 ml | |
200 g | |
hrsť | |
hrsť | |
100 g | |
50 g | |
Postup:
- 1
Cibuľku a cesnak nakrájajte nadrobno a pridajte do hlbšej panvice v ktorej ste si rozpálili lyžicu oleja. Kým sa bude cibuľa s cesnakom restovať, nakrájajte si huby. Pokiaľ používate rovnaké huby ako ja (ja som použila hlivu bukovú, hlivu dubovú a hnedé šampiňóny, použiť ale môžete čokoľvek nazbierate; ak ale použijete sušené hríby, musíte ich samozrejme namočiť vo vode pred použitím aby mali jedlú konzistenciu :-) ), zatiaľ si nakrájajte len šampiňóny na kocky, čas menších hlív ešte len príde. Ak ale použijete iné čerstvé alebo namočené hríby, pokojne ich môžete pridať už teraz.
- 2
Tymián a rozmarín zbavte tvrdých vetvičiek, rozmarín nasekajte na väčšie kúsky, tymián natrhajte. Keď cibuľka zosklovatie, pridajte huby, osoľte, okoreňte a obylinkujte. Restujte ešte asi 3 až 5 minút.
- 3
Ryžu dobre premyte, kým nebude voda číra, a pridajte k poduseným hríbom a cibuľke, premiešavajte ešte asi minútku a pridajte biele vínko. Keď sa alkohol odparí a vínko takmer vsiakne do ryže, začnite postupne pridávať vývar po naberačkách. Ďalšiu naberačku pridajte až keď sa predošlá vsiakne do ryže a nezabúdajte stále miešať. Ryžu odporúčam od istého momentu skúšať, nesmie sa totiž prevariť – musí ostať al dente – teda na skus.
- 4
Tesne pred tým než pridáte poslednú naberačku vývaru pridajte nakrájané hlivy. Keď ryža takmer vypije poslednú naberačku vývaru, pridajte parmezán, zľahka premiešajte a odstavte.
- 5
Pridajte maslo a ráznymi pohybmi panvicou (nie varechou) vmiešajte maslo do rizota. V tejto chvíli by malo byť rizoto už krásne krémové a pripravené na podávanie. Pred podávaním môžete rizoto dozdobiť čerstvými bylinkami.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/kremove-hubove-risotto/54820-recept.html