HUBOVÝ KOLÁČ
20. 10. 2022
HUBOVÝ KOLÁČ od našej Veroniky: Skvelý na raňajky, obed i večeru!
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 220 g masla
- 1 strúčik pretlačeného cesnaku
- 1 lyžica nasekaného tymianu + na ozdobenie
- 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
- 2 lyžice olivového oleja
- 500 g húb
- 3 jarné cibuľky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 200 g čerstvého kozieho syra
- soľ, korenie
- 6 vajec + 1 na potretie cesta
Postup:
- Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky, cesnak, tymian a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
- Do rozohriatej panvice dajte olej, pridajte huby nakrájané na plátky a osmažte ich do zlatista. Pridajte jarné cibuľky nakrájané na plátky, nasekaný cesnak, tymian a minútku restujte. Osoľte a okoreňte podľa chuti a odstavte.
- Cesto rozdeľte na šesť približne rovnakých častí a rozvaľkajte ich na kruhy s priemerom asi 10 cm. Alebo cesto vyvaľkajte a kruhy z neho povykrajujte. Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého kruhu rozdrobte kozí syr, poukladajte hubovú zmes a okraje cesta zahnite smerom nahor.
- Do stredu každého koláčika umiestnite rozbité vajíčko, osoľte, okoreňte a okraje potrite rozšľahaným vajíčkom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 30-40 minút. Nakoniec posypte čerstvým tymianom a môžete podávať.
Zdroj: https://dobrejedlo.pluska.sk/videorecepty/hubovy-kolac-nasej-veroniky-skvely-ranajky-obed-veceru/2