Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)
Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)
Foto: slawek
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
1,5 l alebo zeleninový | |
8 krajcov | |
3-4 | |
3-4 strúčiky | |
zväzok | |
2-3 polievkové lyžice | |
štipka |
Postup:
- 1
Najskôr si pripravíme vývar (hovadzí, slepačí alebo zeleninový) podľa vlastnej chuti a zvyku, ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj bujón v kocke. Ja som pripravil vývar z perličky a koreňovej zeleniny.
- 2
Vajcia uvaríme natvrdo a pokrájame na štvrtiny. Krajce chleba rozkrojíme po dĺžke na dlhšie užšie kúsky
- 3
V mažiari
- 4
rozotrieme cesnak spolu s koriandrovou vňaťou a soľou (najlepšia je hrubozrnná morská),
- 5
pridáme olivový olej a dobre premiešame.
- 6
Do polievkovej misy dáme horúci precedený číry vývar,
- 7
Do tanierov uložíme chlieb a varené vajcia.
- 8
a hneď pridáme koriandrovo cesnakovú zmes s olejom.
- 9
Ešte horúcu polievku
- 10
servírujeme do
- 11
pripravených tanierov.
- 12
Koriandrová vňať sa dá vypestovať aj doma v črepníku, nie je to však trvalka a preto ju treba včas odstrihnúť a použiť,
- 13
inak zakrátko vybehne do kvetu alebo uschne. Dá sa uchovávať aj v mrazničke.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/aorda-alentejana-portugalska-polievka/25743-recept.html