Hŕstková polievka
Hŕstková polievka
Foto: anina6
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
1/2 bal. | |
2 ks | |
1 ks | |
1 strúčik | |
1/2 ČL | |
1/2 PL |
Postup:
- 1
Hrstku alebo strukoviny namočíme na noc do studenej vody. Pred varením si strukoviny prepláchneme a vodu zlejeme. Varíme v odkrytom hrnci a prvú vodu zlejeme. Varíme aj 2 hodiny a občas premiešame. Hrstkovú zmes si teda uvaríme a keď je uvarená pridáme očistenú koreňovú zeleninu, t.j. mrkvu, petržlen a zeler a ak máme tak aj vňať. Ja som mala zamrazené zelerovú vňaťku, tak som pridala aj túto.
- 2
Soľ a ostatné korenie pridávame až po uvarení strukovín. Nakoniec ešte pridáme ošúpaný a prelisovaný strúčik cesnaku.
- 3
Ako posledný krok si pripravíme zápražku z oleja alebo bravčovej masti, na ktorej speníme nakrájanú cibuľu, pridáme asi 1/2 polievkovej lyžice hladkej múky, popražíme do zlatista a na koniec pridáme asi 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky. Hotovú zaprážku vlejeme do polievky, necháme prevrieť a hrstkovú polievku máme uvarenú.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/hrstkova-polievka/39608-recept.html