Hubová mačanka
Mačanka
Tradičná kyslá polievka plná aromatických húb.
Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
4 hrstesušené huby
-
100 gúdené mäso na prevoňanie (slanina, krkovička, koleno,...)
-
3 strúčikycesnak
-
1 literšťava z kyslej kapusty
-
1 téglikkyslá smotana
-
2 PLhladká múka
-
bobkový list, rasca, nové korenie, mleté čierne korenie
-
soľ
Postup:
-
1
Huby namočíme v studenej vode aspoň na hodinku, ale ideálne deň vopred.
-
2
Do väčšieho hrnca nalejeme šťavu z kyslej kapusty a ochutnáme. Ak sa nám zdá príliš kyslá zriedime vodou.
-
3
Do šťavy pridáme koreniny: bobkový lis (3ks), nové korenie (3ks), rascu (1KL) a mleté čierne korenie. Pridáme aj roztlačený cesnak, kúsok údeniny (v celku) a scedené huby.
-
4
Všetko spolu privedieme k varu a necháme povariť, kým huby úplne nezmäknú (asi 45 minút).
-
5
Medzitým si pripravíme smotanu na zahustenie. V miske rozmiešame kyslú smotanu s múkou, štipkou soli a trochou vriacej polievky (1 až dve lyžice).
-
6
Z polievky vyberieme údeninu (môžeme, ale nemusíme ju pokrájať na kúsky a vrátiť ju do polievky). Taktiež vytiahneme bobkový list a nové korenie.
-
7
Nakoniec prilejeme smotanu, zamiešame a necháme zavariť asi 2 – 3 minútky.
-
8
Ochutnáme a prípadne dosolíme.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/7527/macanka/