
Vývar zo špikových kostí
25. 11. 2022
Vývar zo špikových kostí

Porcie
4
Čas prípravy
15
minutesČas varenia
5
hoursČas varenia: 5 a viac hodín na malom plameni, čím dlhšie tým lepšie
Suroviny:
-
2L vody
-
3 špikové kosti plus hovädzie maso to je zas na každom v závislosti od vody
-
2 veľké mrkvy
-
1 veľký petržlen
-
1 stredne veľká bulva zeleru
-
1 väčšiu cibuľu
-
2 bobkové listy
-
niekoľko guličiek celého čierneho korenia
Soľ, nové korenie
Postup prípravy receptu:
- Kosti a mäso zalejeme studenou vodou, vložíme celú cibuľu /ak je nepoškodená variť aj so šupkou a privedieme pomaly do varu ak sa vytorí pena, pozbierame malm sitkom
- Zeleninu pridáme po hodine, tiež aj soľ, nové korenie, celé čiernekorenie, strúčik cesnaku.
- Po hodine vyberte zeleninu aby sa nerozvarila dáme bokom a ďalej varíme.
- Keď je vývar uvarený, vyberieme mäso a precedíme cez sitko.
- Zeleninu pokrájame a servírujeme.
- Špik z kosti si vyklepte a zjesť ten je veľmi zdravý, lebo už sa opakujem ale obsahuje proteíny, draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, zinok, bór, mangán, meď a vitamíny A, B, C, D a K.
Zdroj: https://marivari.sk/vyvar-zo-spikovych-kosti/