Chrumkavá kačka na slivkovej omáčke
Chrumkavá kačka na slivkovej omáčke
Ázijská variácia na chrumkavé kačacie prsia preliate domácou sladko-kyslou slivkovou omáčkou.
Ingrediencie:
-
2 kskačacie prsia
-
2 KLmleté čierne korenie
-
3 ksaníz (kvietok)
-
1 kszázvor (veľkosť palca)
-
1 dlryžové víno (alebo suché červené)
-
2 PLsójová omáčka
-
6 kszrelé slivky
-
6 kssušené marhule
-
2 PLkryštálový cukor
-
1 dlvoda
-
1 ksškorica (drievko)
-
2 ksmed
-
1 kslimetka
-
rastlinný olej
Postup:
-
1
Kačacie prsia zvrchu narežeme iba cez kožu a vložíme ich do misky. Do misky následne pridávame jednotlivé položky na marinádu: čierne korenie, kvietky anízu, strúhaný zázvor, víno a sójovku. Nakoniec suroviny rukami dobre vmasírujeme do prsičiek, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke aspoň hodinu (ideálne cez noc).
-
2
Na omáčku si nakrájame slivky aj marhule na menšie kocky a dáme ich spoločne dusiť do rozpálenej panvice. Pridáme cukor, vodu, škoricu a med. Všetko spolu povaríme až kým zmes nenadobudne džemovú konzistenciu. Potom scedíme cez sitko a lyžicou pretlačíme všetky mäkké časti scedenej šťavy. Nakoniec omáčku osviežime šťavou z limetky.
-
3
Prsia sprudka orestujeme na troške oleja z oboch strán (najskôr kožou dole), preložíme ich na plech či zapekaciu misku a pečieme pri teplote 200 °C asi 12 až 15 minút (v závislosti od veľkosti pŕs).
-
4
Prsia nakrájame na plátky a prelejeme omáčkou. Podávame s čerstvými listami šalátu alebo zrolované v čínskych palacinkách.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/7004/chrumkava-kacka-na-slivkovej-omacke/