Rýchla ostrokyslá polievka
Rýchla ostrokyslá polievka
Polievková klasika, ktorú si s týmto zjednodušeným receptom viete pripraviť pomerne rýchlo aj vo vašej kuchyni.
Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
1.5 literkurací vývar
-
1 ksväčšia mrkva
-
1 konzervabambusové výhonky
-
1 hrsťsušené Judášove ucho
-
4 kssušené huby shitake
-
1 balíčektofu
-
1 KLčerstvo nastrúhaný zázvor
-
1 KLnasekaná čili paprička
-
60 mlsójová omáčka
-
1 PLtmavá sójová omáčka (čínska)
-
60 mlryžový ocot
-
0.25 KLbiele korenie
-
1 KLčili pasta
-
2 ksvajce
-
3 PLkukuričný škrob
-
2 ksjarná cibuľka
-
200 gkuracie psia
-
1 KLsójová omáčka
-
0.5 KLryžový ocot
-
1 štipkabiele korenie
-
0.5 KLkukuričný škrob
Postup:
-
1
Začneme tak že si huby (judášove ucho, shitake) namočíme vo vlažnej a necháme ich nasiaknuť zhruba 20 minút (prípadne postupujeme podľa návodu na obale). Potom ich scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a huby nakrájame na tenké prúžky, ak sme ich už nasekané nekúpili.
-
2
Ďalej si pripravíme marinované mäsko. Prsia pokrájame na tenké rezančeky a v miske premiešame so sójovkou, octom, bielym korením a kukuričným škrobom. Takto marinované mäsko odložíme zatiaľ bokom.
-
3
V hrnci začneme ohrievať silný kurací vývar. Keď vývar pomaly začína bublať, postupne pridávame – zázvor, oba druhy húb, bambusové výhonky, na tenučké rezančeky nakrájanú mrkvu a čili papričku. Privedieme k varu, stiahneme plameň a necháme povariť cca 10 minút.
-
4
Potom pridáme marinované mäsko, premiešame a dochutíme sójovkou, octom, čili pastou, tmavou sójovkou (pre farbu) a bielym korením. Dobre premiešame a spolu varíme ďalších 5-6 minút.
-
5
Následne si v troche vody rozpustíme škrob a postupne (po troškách) ho prilievame do polievky a vždy dobre zamiešame. Kukuričný škrob polievku zahustí a dodá jej typickú gélovú konzistenciu.
-
6
Nad bublajúcou polievkou začneme pomaly prilievať vyšľahané vajíčka (pomaly, nie na jedno miesto – po celom povrchu). Nemiešame! Necháme ďalej bublať cca 10 sekúnd. Potom jemne premiešame vareškou a vajíčka vytvoria jemné rezančeky.
-
7
Nakoniec pridáme na rezance pokrájané tofu a necháme povariť už len minútku. Horúcu polievku servírujeme v miskách posypanú kolieskami jarnej cibuľky. Takto pripravená polievka je ešte chutnejšia ohriata na druhý deň.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/7329/rychla-ostrokysla-polievka/